Formar

Grafit används ofta vid tillverkning av större produktionsserier - både för blåst och gjutet glas. Det kan också användas för att göra prover eller små serier av centrifugerat glas.

Den stora skillnaden mellan trä och grafit är förstås att en grafit inte bränns ur - den behåller sin originalform och slits inte ner. Just därför är den också speciellt lämpad att använda om designen har skarpa kurvor och kanter eller andra mer distinkta former.

Grafiten kan också vara att föredra framför trä, om det är viktigt att du får exakt samma mått på alla pjäser som tillverkas genom hela produktionsserien - även om du blåser tusentals exemplar i samma form.

Grafiten är extremt slitstark, men den absorberar inte vatten och måste därför förberedas genom strykas på insidan med lack och korkmjöl innan du använder den.

När formen är behandlad, kan du blåsa upp till 500-700 pjäser innan du måste behandla ytan igen.


Den asymmetriska grafitformen för "Calebass" vidareutvecklades i datorn från en tvådimensionell ritning.

Designen gjorde det nödvändigt med en något ovanlig lösning på själva delningen av formen som vi valde att lägga utmed de upphöjda slingrande kurvorna.

På det viset blev sömmen helt osynlig på den färdiga glaspjäsen.

Skål centrifugerad i en grafitform, med ett upphöjt strukturmönster graverat i botten av formen.


Centrifugform tillverkad i grafit. Själva skålen togs fram efter en tvådimensionell ritning, medan hästhuvuden hade gjorts separat som modeller.

De laserscannades och kombinerades sedan med skålformen med datorns hjälp.Pyramiden har gjutits i en grafitform. Den lilla pyramiden inuti den större har pressats in i glaset med hjälp av en positiv grafitpyramid monterad på ett separat handtag.
Genom att göra en separat botten som snurrar med när glaset rotationsblåses, ges det möjlighet att leka med intryckta och pressade mönster i bottnen på glaset

[skriv ut]

Järnvägsgatan 14 • 360 51 Hovmantorp • Sweden
Fax: +46 478 403 70 • Phone: +46 478 402 58

www.formverkstad.se